
Het energielabel
Het energielabel
Van A tot Z uitgelegd
Het energielabel geeft inzicht over hoe zuinig, milieuvriendelijk en energiebesparend uw woning is. Een energielabel is 10 jaar geldig. U heeft een energielabel nodig bij een mutatiemoment zoals verkoop, verhuur en oplevering van uw woning of appartement. Wie op zo’n mutatiemoment niet tijdig een definitief energielabel heeft laten vastellen op de woning, kan een boete verwachten.
Met uw energielabel op zak kunnen potentiële kopers namelijk meteen zien of uw huis energiezuinig is. Door het inzicht dat het energielabel u geeft, levert uw woning meer op bij verkoop, krijgt u als bewoner ruimte om te besparen op de energierekening én helpt u tegelijkertijd het milieu.
Wat is een energielabel?
Wat is een energielabel?
Een energielabel voor je huis is een ‘etiket’ dat laat zien hoe energiezuinig jouw woning is. Dit label vraag je aan voor je koopwoning. Het energielabel moet zorgen voor meer energiezuinige huizen in Nederland. Daarnaast helpt bij het behalen van de doelstellingen die vastgelegd zijn in het Nationale Energieakkoord. Ook voldoet Nederland met het label aan de Europese regelgeving.
Welke energielabels zijn er?
Welke energielabels zijn er?
Er zijn verschillende labels, waarbij A++++ het meest zuinige energielabel is en G het minst zuinig. Om te bepalen welk label een woning krijgt, wordt gekeken naar bepaalde eigenschappen. Denk aan woningtype, isolatie, beglazing en verwarming.
In een voorbeeld van Milieu Centraal zie je hoe een woning met een energielabel G (zonder maatregelen) naar een energielabel A (zeer energiezuinig) kan gaan.
Reactie plaatsen
Reacties